Friday, December 30, 2016

The 30-hectare-olive grove transformed to Eco-friendly Public Housing Development.




(PB +Co) also known as Philippe Barriere Collective has designed the urban planning for a new semi-rural/semi-urban upgrade in Manouba, Tunisia. Endorsing an existing olive grove estate, the environmentally driven project entails collective housing pavillions among its ecological design consisted of 4,475 salvaged olive trees, freshly planted taller trees, and a wild botanical garden that promotes local biodiversity.



The urban plan focuses around a green common, which serves as nexus between services and housing pavilions while disregarding the need for roads within the development's area. Layed around the rural park, amenities such as; a sports area, transportation hub. The landscape neighborhood represents a new strategy for communication between community and nature, joining sustainable development with ability in housing design.
Rated on bio-climatic form, the project bestows passive solar energy, modular solar protection, cross ventilation in each rooms, double orientation units, vertical chimney ventilation for intake of fresh air, local building components. In addition, with its own micro-climate, the biological community aids as a landscape reserve for local organisms.
alli biodun Web Developer

Trending posts

Join Us On Facebook

Adv

Subscribe Now By Entering Your Email: