Ministry of Design builds robot training facility arranged with metal and tube lights



Architects Ministry of Design created this facetted robotics laboratory in Singapore to train and inspire engineers working with new automation technologies.


Aluminum rods and tube lamps move away from the walls and ceiling at divergent angles inside the laboratory, which is used by the RACE robotic training group and located in an industrial park in the mainly residential district of Yishun .

The 243-square-meter RACE Robotics laboratory has two main objectives: it serves as a showroom for robots for sale, and it allows the company to organize industrial training workshops.


The Ministry of Design (MOD) aimed to create a flexible interior that would support both activities while having a strong and future look.

"The laboratory should be a continuous open space, but conducive to small clusters for hands-on training," said MOD. "We have also sought to create an interesting and future space experience that denotes the idea of ​​industrial automation and accuracy."






"Overall, space provides a backdrop adapted to inaugurate an era of automation and robotics."

From the arrival of the visitor in the elevator hall - an entirely black space pierced only by the RACE signaling and an angular arrangement of white lines - the interior is supposed to have a disorienting effect.


An oversized door opens from the lobby to allow entry into the robotics lab itself. While this space is also painted black, the walls and ceilings are covered by a three-dimensional "second skin" of linear elements made from hand-cut hollow aluminum tubes and LED lamps.

The panels are placed at strange angles with each other, with the "random jet" of band lights helping to emphasize the faceted effect.


Although the placement may seem random, it is constructed according to a plan that creates nooks and crannies in the open space for small group activities.

Because metal panels come out of walls and ceilings, they also have the advantage of hiding the many cables and plugs needed to use a functional robotics lab. These can be reached by access hatches.


MOD also designed the graphic identity for RACE, which can be seen on the logo in the hall. The practice of spatial design was founded in 2004 by architect Colin Seah and completed projects, including the Singapore Club Hotel, filled with statues that have the head in the clouds and the office building in layers 100PP .

The company won an Inside Award in 2011 for designing its own office interiors.