The Melbourne house in Tandem has a folded sheath interrupted by rusty steel window frames



The corrugated metal corrugated exterior of this house in Melbourne by the local Tandem studio forms a continuous surface that contains small pocket gardens.


Tandem created the True North House for a tapered triangular parcel in the Kensington district of Melbourne, occupied by a decaying 1950s cottage and a stable built in the 1880s.

The block block was renovated to create a one-bedroom townhouse and the adjacent three-bedroom house was developed with a triangular shape to optimize the remaining space on the irregular site.


"The open corner block is wide enough to accommodate two rooms and a corridor on the western boundary, narrowing towards a single room to the east," the studio said.

"Round the ends of the triangular shape defined in a language of soft and curved elements that extend and surround the space in and around the building."


The undulating plane is wound in corrugated metal, forming a continuous surface that meets in a sharp crease above the entrance door. The architects described their influences for the form ranging from "a wavy dress" to "a coral bumble."

Small gardens facing north and a patch of vegetables are housed in the recessed portions of the curved shape, which also ensures that the building does not prevent daylight from reaching the garden of its neighbor .


At the narrow end of the building, the facade breaks and the upper floor extends outward to form a protective porch on the back door to the garden.

The steel sheath covering the outside has been folded to measure to create a deep pleated surface that helps to stabilize the curved shape.

The triangular profiles also trap an air layer that improves the insulating properties of the sheath and produces shadows in constant motion that animate the facades.


Pre-resistant steel window frames that dig the ribbed sheath on the top level project outward to give a view of the surroundings while limiting the view from the outside.

The bricks recovered from the demolition of the existing house form low-level walls that also extend over the surfaces flanking the entrance.


The brick connects the stables classified by the inheritance and the traditional materiality of the architecture of the region. The surfaces, including the curved kitchen island, continue the use of brick inside the house.

The open plan ground floor includes a covered living room, a kitchen and dining room, and a double height atrium with full height glazing opening onto the adjacent gardens.







Three pods suspended above this space and accessible by a staircase and houses and bathrooms on the upper floor.

The wood coating is applied to the first floor surfaces. The vertical panels cover the corridor walls and a room at the west end of the building, while the main suite at the narrower point includes built-in veneer storage.

The house has recently been shortlisted for the annual awards of Victorian architecture, which recognizes innovative projects across Victoria, Australia.